4. ročník festivalu Cyklocestovanie

Cyklo-cestovateľský festival si vybudoval tradíciu a okrem výborných prednášok jedinečných cestovateľov z domova ale aj zo zahraničia priniesol aj nový rekord v počte návštevníkov.
Festival bol tematicky rozdelený na dva bloky:
V prvom, Európskom bloku, sa vám predstavili Občianske združenie HorSa, Peter Klučka a páni Ivan Prpič a Roman Bakoš. Na úvod festivalu sme zamierili zo Slovenska rovno do Čiernej Hory, vzápätí sme si prešli cyklistickú trasu EuroVelo 6 spájajúcu Atlantický oceán a Čierne more a napokon sme sa po stopách jedného zo spoluorganizátorov festivalu, Miloša Majka, vydali s „Prpom a Bakym“ na Zakarpatskú Ukrajinu plnú milých prekvapení.

Druhý blok pútavých prednášok, tentokrát ten svetový, nás zaniesol na takmer všetky kontinenty. Prvú časť prednášok odštartoval Peter Provazník, ktorý v detaile popísal svoju dvojmesačnú cestu po Kube, ktorú absolvoval so svojou manželkou a len 5-ročnou dcérkou v cyklovozíku. Náš ďalší český hosť, Matěj Balga, nám priblížil svoju cestu okolo sveta na bicykli a kajaku, na ktorú sa vydal hľadať stratenú lásku tam, kde ožívajú romány Jacka Kerouaca a každý deň začína skôr ako ten predošlý. Keďže Matěj sa vybral na cestu s osemsto dolármi z českého Hodonína smerom na východ, svoju cestu pomenoval príznačným názvom „I, Cycleast“.
Priamo do Ázie sme zamierili v ďalšej časti prednášok, kde nám naša najodvážnejšia cyklocestovateľka, Eva Novotná, priniesla zážitky zo svojej 500-kilometrovej sólo cesty divokým Nepálom. Ďaleko sme neodišli ani s našim ďalším dobrodruhom, Ondrejom Izakovičom, ktorý sa tentokrát vydal do Indie. Tá len pred tohoročnou sezónou cudzincom sprístupnila vojensky uzavreté územia, cez ktoré zatiaľ neprešlo žiadne auto a prejazdy cyklistov možno zrátať na prstoch jednej ruky. A nakoniec, ako zlatý klinec minuloročných, ale aj tohoročného programu festivalu Cyklocestovanie, nám zakladateľ a patrón českého festivalu Cyklocestování, Martin Stiller, v nesmierne pútavom rozprávaní priblížil svoje dvojmesačné cykloputovanie po západnej Britskej Kolumbii a štáte Washington v USA. Cestu absolvoval tentokrát s manželkou Renčou a štvorročnou dcérkou Stellkou. Martin precestoval už takmer 40 krajín sveta a je každoročne zárukou zábavného a pritom napínavého dobrodružstva.
Aby sa nezabudlo na praktickú stránku festivalu Cyklocestovanie, pripravili sme tento rok pre návštevníkov aj workshop pod názvom – „Ako sa správne zbaliť na cestu“ so skúseným cestovateľom Ondrejom Izakovičom, kde sa určite aj ostrieľaní cestovatelia priučili novým nápadom a tipom. Pre návštevníkov boli pripravené aj cyklistické časopisy, fotosúťaž, tombola a iné zaujímavé veci.